Normál változat

A fesztiválról

Feltöltés alatt

Sarudról

Egy 1783-ban készült katonai térképhez csatolt leírás így ír Sarud községről::
“A Kis-Tisza, amely nem messze folyik a településtől (Sarud), 60-70 lépés széles, 2-6, sőt 7 láb mély (1 láb= 31,6 cm), medre homokos, partja magas és meredek, a jelzett hídon kívül nem lehet átkelni rajta. … Évente többször árad, és nagy mocsarakat hagy maga után, amelyek szinte soha sem száradnak ki. A rétek itt állandóan ingoványosak … ezért csak nagyon könnyű szekérrel járhatók.”
Bővebben

Köszöntő

Kedves Érdeklődő!

Noha tagadhatatlan, hogy az elmúlt években – elsősorban az EU-s támogatásoknak köszönhetően – sok szempontból fejlődött a magyar falu és javultak az ott élők életkörülményei, azonban azt is látni kell, hogy ezzel párhuzamosan az élet számos területen aggodalomra okot adó folyamatok is tapasztalhatók a vidék helyzetében. Elég csak a szűkülő munkalehetőségekre, vagy az elöregedő és elnéptelenedő falvakra gondolni az ország egyes térségeiben. Azonban mindezek ellenére, vagy éppen ezek hatására, számos olyan biztató helyi kezdeményezéssel, példamutató erőfeszítéssel is lehet találkozni szerte az országban, melyek hozzájárulhatnak az ott élők életminőségének javításához és egyúttal a természeti környezet értékeire is tekintettel vannak.

Az idén első ízben megrendezendő és reményeink szerint hagyományteremtő sarudi Tó-Vidék Fesztivál célja éppen az, hogy ezeket a jó példákat, sikeres kezdeményezéseket mindenki számára érthetően, látványosan és kreatívan mutassa be.  A két és félnapos Tó-Vidék Fesztivál a Tisza-tóhoz hasonlóan – ahol az álló- és folyóvizek, szigetek, nádasok és morotvák váltják egymást – sokszínű, mondhatni mozaikos lesz, ahol minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes programokat. Ez az esemény – ellentétben a legtöbb hazai fesztivállal – nem csak a zenéről vagy a gasztronómiáról szól majd, hanem a szórakozás és a kikapcsolódás mellett szeretnénk minél több követendő példát, ötletet, kézzelfogható gyakorlatot is bemutatni a látogatóknak.

Aki eljön, annak lehetősége lesz megkóstolni a Tisza-tavi Régióban gazdálkodó helyi termelők finomságait, bio élelmiszereit. A mindennapi környezettudatos élethez kapcsolódóan érdekes és hasznos tanácsokat hallhatnak a civil szervezetek képviselőitől és a témában jártas szakértőktől, valamint kipróbálhatják a vállalkozók és cégek környezetbarát, energiatakarékos használati eszközeit, találmányait. Aki elfáradt a sok információtól, kipihenheti magát valamelyik zenés program hallgatása alatt vagy felfrissülhet a néhány lépésre található Tisza-tóban. Minden este ismert hazai együttesek és énekesek, mint pl. a Kistehén Tánczenekar, az Irigy Hónaljmirigy vagy éppen Kovács Kati gondoskodnak a jó hangulatról. Gondoltunk a családokra és a gyerekekre is: ügyességi játékok, vetélkedők, kincskereső túrák várják a kicsiket és a nagyobbakat egyaránt.

Fontos megemlíteni még, hogy a fesztivál megvalósításában külön figyelmet fordítottunk a környezetbarát megoldásokra és igyekeztünk csökkenteni a rendezvény környezeti terhelését. Ebből a szemléletből kiindulva szeretnénk minden látogatót arra biztatni, hogy ha teheti, akkor lehetőleg kerékpárral, közösségi közlekedéssel vagy akár lovaskocsival jöjjön a helyszínre.

Reméljük, hogy az időjárás is a kegyeibe fogadja a fesztivált, így nem lesz semmi akadálya, hogy egy kellemes és egyúttal tartalmas hétvégét töltsünk együtt a Tisza-tó partján.

Várjuk szeretettel augusztus 13. és 15. között Sarudon, a Tó-Vidék Fesztiválon!

Sebestyén Attila

polgármester